Beton afwerking / vlinderen

Wat is een gevlinderde betonvloer?

Een gevlinderde betonvloer is een vloer van écht beton en minimaal 7 centimeter dik. Zonder kunststoffen. Andere namen voor een gevlinderde betonvloer zijn: woonbeton, gepolierd beton of een monolitisch afgewerkte betonvloer. Naast de naam is er geen verschil. Door een betonvloer te vlinderen ontstaat er een gladde afwerking met kleurschakeringen. Deze kleurschakeringen noemen we ook wel tekeningen of vlammen. Vlinderen doen we met een vlindermachine. De vlindermachine maakt met een schijf en spanen ronddraaiende bewegingen over de vloer. De hoeken en randen werken we af met een handspaan.

 

Voorbereiding: inmeten, wapening en randisolatie

Voordat we de betonvloer storten en vlinderen, starten we met de voorbereiding. We beginnen met een inmeetafspraak om vragen en de laatste technische details door te nemen en het aantal vierkante meters en de dikte van de betonvloer exact in te meten.

Daarna leggen we wapening. De wapening brengen we aan om de betonvloer sterker te maken. Daarom noemen we het ook wel gewapend beton. Andere namen voor wapening zijn betonijzer of staalnetten. De wapening leggen we op de vloerverwarming en binden we aan elkaar om er één geheel van te maken. Let op! We leggen de wapening op de vloerverwarming. Onder de vloerverwarming ligt dan nog een dun netje. Dit noemen we een bindnet. Dit bindnet heeft verder geen constructieve waarde voor de betonvloer.

Bij het leggen van de wapening zetten we foamband langs de wanden. Foamband wordt ook wel randisolatie genoemd. Zo kan de betonvloer nog uitzetten en krimpen. Door randisolatie te gebruiken is de kans op scheuren kleiner. Ook plakken we wanden, kozijnen en dorpels af ter bescherming.